Допълнителна месечна помощ ще получават българските семейства, ако училищата и детските градини останат затворени и през следващата учебна година. Това съобщи по-рано днес министърката на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР. 

"Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания", обясни причината тя. 

По думите й това ще бъде месечна помощ и ще продължи толкова време, колкото е нужно, тоест колкото време останат затворени учебните заведения. Това обаче, изрично подчертава Сачева, ще се случи само при необходимост. Точно заради това не искала да избързва и с по-конкретни данни за евентуалната програма. 

Същата схема ще се прилага и за обявените вече допълнителни надбавки към пенсиите - по 50 лв. на човек за следващите три месеца, или общо 150 лв. Според министърката, ако правителството прецени, че кризата се задълбочава или не отминава с очакваните темпове, тази програма ще бъде продължена във времето. 

Сачева даде и малко повече подробности за вече действащите програми на нейното ресорно министерство. Така разбрахме, че по схемата 60/40, според която държавата поема 60% от заплатите на работниците в засегнатите предприятия, както и 60% от осигуровките, са запазени близо 200 000 работни места. Изплатените пари пък са 171 млн. лв. Числото е твърде далеч от единия милиард, с който на практика беше финансирана програмата. Все пак обаче се наблюдавал непрекъснато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда.

"Знаете, че имаше периоди, в които се стигаше до много висок брой на регистриране на безработни на ден, в момента регистрацията на безработни е овладяна и имаме непрекъснато намаляващ брой на хората, които са регистрирани в бюрата по труда."

Сачева се опита да отговори и на основните критики, които се появиха след обявяването вчера на новия пакет от социално-икономически мерки. В голямата си част те са именно само социални и според експертите нямат никакво отношение към кризата и в никакъв случай не могат да бъдат наречени "антикризисни". Министърката обаче не е съгласна и обясни защо.

"На първо място, това, което се прави, е всъщност за всички структури, които са свързани именно с овладяване на коронакризата и с работа на първа линия, говорим за хората от системата на здравеопазването, от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, която подпомага именно бизнеса в момента, защото има най-много работа по мярката 60 на 40. Главна инспекция по труда, която се грижи за безопасните и здравословни условия на труд."